2 budynie bananowe
3 szkalnki mleka
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
200g masła
2 galaretki pomarańczowe
40 szt.herbatników
4 banany
WYKONANIE:
2 szklanki mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku rozpuścić budynie. Wlać na gotujące mleko i zagotować. Odstawić budyń do przestygnięcia.
Miękkie masło utrzeć na puch. Cały czas miksując, dodawać po 1 łyżce budyniu. Ucierać, aż masa będzie jednolita i puszysta, na koniec dodać sok z cytryny i wymieszać.
Na dnie blaszki ułożyć warstwę herbatników. Na ciastka wyłożyć 1/3 masy. Banana pokroić w plastry i poukładać na masie. Przykryć herbatnikami, częścią masy i bananami. Czynność powtórzyć raz jeszcze. Tak przygotowane ciasto wstawić do lodówki.
W 3 szklankach gorącej wody rozpuścić galaretki i odstawić w chłodne miejsce, do momentu, aż galaretka zacznie wyraźnie tężeć.
Tężejącą galaretkę wylać na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki.
Smacznego :)
1 porcja zawiera: 192 kcal, 15,3g białka, 1,5g tłuszczu, 32,3g węglowodanów, 3,4g błonnika
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz