wtorek, 1 marca 2016

BANANOWIEC BEZ PIECZENIA


SKŁADNIKI:


2 budynie bananowe
3 szkalnki mleka
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
200g masła
2 galaretki pomarańczowe
40 szt.herbatników
4 banany

WYKONANIE: 
2 szklanki mleka  zagotować  z cukrem. W pozostałym mleku rozpuścić budynie. Wlać na gotujące mleko i  zagotować.  Odstawić budyń do przestygnięcia.
Miękkie masło utrzeć na puch. Cały czas miksując, dodawać po 1 łyżce budyniu. Ucierać, aż masa będzie jednolita i puszysta, na koniec dodać sok z cytryny i wymieszać.
Na dnie blaszki ułożyć warstwę herbatników. Na ciastka wyłożyć 1/3 masy. Banana pokroić w plastry i poukładać na masie. Przykryć herbatnikami, częścią masy i bananami. Czynność powtórzyć raz jeszcze. Tak przygotowane ciasto wstawić do lodówki.
W 3 szklankach gorącej wody rozpuścić galaretki i odstawić w chłodne miejsce, do momentu, aż galaretka zacznie wyraźnie tężeć.
Tężejącą galaretkę wylać na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki.

Smacznego :) 

1 porcja zawiera: 192 kcal, 15,3g  białka, 1,5g tłuszczu, 32,3g węglowodanów, 3,4g błonnika

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz