środa, 30 marca 2016

ŚLIMACZKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z MIĘSEM MIELONYM I PIECZARKAMI

                                           

SKŁADNIKI NA 15 SZT ŚLIMACZKÓW

3 ciasta francuskie
0,5 kg mięsa mielonego łopatki
30dkg pieczarek
1 cebula
5-10dkg sera żółtego
1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany
2 ząbki czosnku
1-2 łyżki bułki tartej
2 jajka
sól,pieprz,

WYKONANIE:

 
Przygotować farsz:Pieczarki i cebulę  pokroić w kostkę. Na maśle zeszklić cebulę,dodać pokrojone pieczarki i smażyć do odparowania wody. Mięso mielone przełożyć do miski, dodać przestudzone pieczarki z cebulą, śmietanę, starty na grubej tarce ser  żółty, czosnek, bułkę tartą, jajko, sól, pieprz i dokładnie wymieszać. Ciasto francuskie podzielić na paski o szerokości 8 cm jeżeli chcemy duże ślimaczki to po długości ciasta (, na każdy pasek wyłożyć nadzienie, zwinąć w rulon, skleić i zwinąć w ślimaczka tak aby łączenie było w środku. Ślimaczki przełożyć  na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia,posmarować jajkiem, wstawić do nagrzanego piekarnika do 180- 200 stopni i piec, aż do zrumienienia zwykle trwa to 30- 40 minut. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz