SKŁADNIKI :
duży słoik marynowanych pieczarek
3-4 ugotowane marchewki i ziemniaki
podwójny filet z kurczaka
szczypiorek, rzeżucha, natka pietruszki
15 dkg startego sera żółtego
1/2 l ogórków konserwowych
4 jajka ugotowane na twardo
3 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego
łyżeczka żelatyny
przyprawa gyros
olej do smażenia
sól, pieprz, do smaku
WYKONANIE :
Mięso pokroić w dość drobną kostkę, oprószyć przyprawą gyros. Usmażyć na patelni.
Ugotowane warzywa, ser oraz jajka zetrzeć osobno na tarce o grubych oczkach.
Ogórki pokroić w drobną kosteczkę.
Zieleninę posiekać
Jogurt, majonez i żelatynę wymieszać
Tortownicę wyłożyć folią spożywczą.
Na dnie ułożyć pieczarki, kapeluszami w dół.
Między pieczarkami ułożyć siekaną zieleninę.
Następnie układać kolejno: marchewkę, mięso, ogórki, ser żółty, ziemniaki, jajka. Każdą warstwę dociskać dłonią oprószać odrobiną soli i pieprzu oraz smarować sosem.
Chłodzić w lodówce.
Przed podaniem na wierzch tortownicy przyłożyć na duży, płaski talerz.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz