środa, 30 marca 2016

SAŁATKA PIECZARKOWA POLANA


 
SKŁADNIKI :  


duży słoik marynowanych pieczarek 
3-4 ugotowane marchewki i ziemniaki 
podwójny filet z kurczaka 
szczypiorek, rzeżucha, natka pietruszki 
15 dkg startego sera żółtego 
1/2 l ogórków konserwowych
 4 jajka ugotowane na twardo 
3 łyżki majonezu 
3 łyżki jogurtu naturalnego
łyżeczka żelatyny 
przyprawa gyros
 olej do smażenia
sól, pieprz, do smaku

WYKONANIE : 


Mięso pokroić w dość drobną kostkę, oprószyć przyprawą gyros. Usmażyć na patelni.
Ugotowane warzywa, ser oraz jajka zetrzeć osobno na tarce o grubych oczkach.
Ogórki pokroić w drobną kosteczkę.
Zieleninę posiekać
Jogurt, majonez i żelatynę wymieszać
Tortownicę wyłożyć folią spożywczą.

Na dnie ułożyć pieczarki, kapeluszami w dół.
Między pieczarkami ułożyć siekaną zieleninę.
Następnie układać kolejno: marchewkę, mięso, ogórki, ser żółty, ziemniaki, jajka. Każdą warstwę dociskać dłonią oprószać odrobiną soli i pieprzu oraz smarować sosem.
Chłodzić w lodówce. 
Przed podaniem na wierzch tortownicy przyłożyć na duży, płaski talerz.  

SMACZNEGO :) 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz